
Enerji kimlik belgesi nedir?
Binaların ısıtma ve soğutma sistemleri, sera gazı salınımı seviyesi gibi enerji tüketimleri dikkate alınarak enerji performansları değerlendirilir. Ardından A, B, C, D, E, F, G harflerinden birisi ile enerji tüketim sınıflandırması yapılır. A en verimli, G ise en verimsiz enerji tüketim sınıfını ifade eder.
Binanızın enerji sınıfı ne kadar yüksekse enerji tasarrufu o kadar fazla olacaktır. Belgeniz binanızda herhangi bir değişim olmadığı sürece 10 yıl geçerlidir. 10 yılın sonunda yenilemeniz gerekmektedir.
E-devlet olarak da bilinen turkiye.gov.tr adresi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama sayfasında EKB sorgulaması yapmak mümkündür.
Enerji kimlik belgesi zorunlu mu?
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre mesken niteliği taşıyan binaların 2020 yılı Ocak ayı itibarıyla Enerji Kimliği Belgesi alması zorunludur. Bu tarihten sonra EKB almayan yapılar için alım, satım ve kiralama işlemlerini gerçekleştirmek mümkün olmayacaktır.
Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı alan binaların A ile G arasındaki herhangi bir enerji tüketim sınıfı belgesi alması yeterlidir. Ancak 2011 yılından sonra yapılan binaların Enerji Kimlik Belgelerinin C kategorisinde olması gerekmektedir.
Enerji kimlik belgesi ve Dış Cephe tadilatı
Dış cephe tadilatı yaptırmak isteyen binalarda Enerji kimlik belgesi başvurusu Binanızın tadilatı bittikten sonra yapmaya daha uygundur. Düşük seviyede olan Binanızın Enerji Performansı yükselecektir. Bu nedeniyle bir çoğu Dış cephe şirketi bu belgeyi çıkarılmasını fiyatlarına ve hizmetlerine dahil etmektedir.